Četvrtak, 06 Studeni 2014 00:00

Održana radionica kuhanja u VAGI

Koliko je važno što i kako kuhamo? Odgovor je, itekako!

Često puta nismo ni sami sigurni kako se neke namirnice pravilno pripremaju pa ih pripremimo možda i na krivi način. Tako se često puta dogodi da se neke zdrave namirnice pripreme jednom i nikada više upravo jer nismo pogodili pravi način pripreme te je ispalo neukusno i neprihvatljivo od strane ostalih članova obitelji sa komentarom: "Nikada više to nemoj kuhati!"

I šteta je već učinjena osim što je možda većina pripremljenog obroka završila u kanti za smeće, ukoliko niste toliko uporni u svom nastojanju da se svi u kući hranite zdravo pa pojedete jelo nasilu, iako je doista neukusno, samo da im dokažete da je ipak jestivo i da ste preživjeli. Šalu na stranu, što se tiče pravilnog kuhanja doista se ima o čemu pričati. Pod pravilnim smatramo i zdravim, ali i sigurnim.

Jeste li primjerice znali da se u uobičajenem nedjeljnu ručku koji se sastoji do pečenog mesa i pečenih krumpira kriju velike količine karcenogenih tvari poput heterocikličkih aromatskih amina (HAA) i akrilamida (AA), koji su odgovorni za nastanak većine vrsta raka, između ostalog raka debelog crijeva, prostate, gušterače i rak dojke, ali i da ih možete smanjiti ili potpuno izbjeći određenim metodama kuhanja i pripreme te korištenjem nekih vrsta začina? Znanje je majka, poznata je rečenica koja se može nadovezati i na zdravlje. Upravo bitnim činjenicama itekako možemo spirječiti nastanak brojnih oboljenja, ne samo cirkulacijskih bolesti i ateroskleroze koje za posljedicu imaju srčani i moždani udar, već i brojne vrste raka.

Osim toga, sigurnost sa stajališta kontaminirane hrane s biološkog aspekta također je ključna u pravilnoj i sigurnoj pirpremi namirnica. Jeste li znali primjerice da se bakterija Salmonella, kao uzročnik trovanja hranom koje dovode do trbušnog tifusa i infekcije netifusne salmoneloze poput enterokolitisa moža naći na kutiji od jaja te da se tzv. cross - kontaminacijom može prenijeti sa kuhinjske krpe na ostale namirnice koje se konzumiraju sirove?

Kada radionicu vode dvije stručnjakinje svaka iz svog područja, specijalistica za sigurnost i kvalitetu hrane te nutricionistica, onda možete čuti o tome, ali i puno više. Možda vas baš jedna informacija spasi od trovanja hranom ili prevenira nastanak nekih od kroničnih oboljenja koja vam mogu umanjiti kvalitetu života.

Inače, radionica kuhanja prošla je u vrlo ležernom ugođaju gdje smo naučili puno toga zdravog, ali i finog, neobičnog, ali i svakidašneg u slijedu od sedam jela, red slanog, pa red slatkog, juha od povrća pa kolač od prosa, proteinski kruh iz mikrovalne za 3 minute pa ledeni desert bez šećera za 2 minute...svašta - nešto, za svakog ponešto :)

Nadamo se da se vidimo i sljedećoj radionici koju pripremamo za kraj siječnja 2015.g. u prostorijama Savjetovališta "Za zdravlja - VAGA".

Fotografije s radionice kuhanja možete pogledati na našem Facebook fan page-u, isto tako i najavu događaja.

Multidisciplinarni pristup postizanja optimalne težine

Želiš zdravo smršaviti?

smrsaviZdravo

Prijavi se!

Pratite nas