Ponedjeljak, 28 Prosinac 2015 08:40

Predavanje o prehrani palijativnih bolesnika

Centar zdravlja VAGA i Veronikin rubac surađuju već nekoliko godina. Povodom organiziranih edukativnih aktivnosti za članove i volontere udruge Veronikin rubac, Centar zdravlja VAGA odazvao se na poziv predsjednice Marije Šešo te je održano edukativno predavanje na temu Prehrana - palijativna skrb. Obzirom na složenost pružanja skrbi osobama koje boluju od nekoliko kroničnih nezarazanih oboljenja istovremeno te neizlječivih bolesti, često prehrana nije prilagođena njihovim potrebama što može uzrokovati nedostatak nekih od makro- i mikronutrijenata neophodnih za poboljšano funkcioniranje organizma.

Osteoporoza, reumatske bolesti, ateroskleroza, povišeni krvni tlak, povišene vrijednosti masnoća (LDL kolesterol, triglideridi) u krvi i sl. samo su neke od bolesti koje su uobičajene kod osoba starije životne dobi, a posebno kod palijativnih bolesnika. Podizanje imunosustava i jačanje obrane organizma pomoću određenih tvari, poput probiotika, prebiotika te antioksidanasa vrlo je važno obzirom da bilo kakva infekcija poput gripe ili viroze može predstavljati ozbiljan problem za kronične, a pogotovo palijativne bolesnike.

Prema definiciji SZO palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa smrtonosnom bolešću, kroz prevenciju i olakšanje patnje putem ranog prepoznavanja te besprijekorne procjene i suzbijanja boli i drugih problema, fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. 

Predavanju je nazočilo oko 15-ak članova i volontera udruge Veronikin rubac, kojima su podjeljene brošure zdravih obroka sa radionica zdravog kuhanja u VAGI, sa izračunom tablice hranjivih vrijednosti te je dogovoren nastavak suradnje između te dvije udruge.

Multidisciplinarni pristup postizanja optimalne težine

Želiš zdravo smršaviti?

smrsaviZdravo

Prijavi se!

Pratite nas

 

Partneri

PTFOS

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Davor Milas Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"
CC Consumer Classroom
gdckosLogo

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

gdckosLogo

Udruga "Moje Dijete"

Donatori udruzi

hr-mz Ministarstvo zdravlja
hr-mz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
OBZ Osječko-baranjska županija
osijek logo

Grad Osijek

hep logo

Hrvatska elektroprivreda d.d.

Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva