Nedjelja, 22 Siječanj 2017 09:09

Simpozij Prehrana i hidracija u palijativnoj skrbi bolesnika

 

 037

Trodnevni simpozij "Prehrana i hidracija bolesnika palijativne skrbi" u organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, održana je u Vukovaru od 1 do 3.12.2016.g.

Simpozij je namijenjen liječnicima opće prakse, specijalistima, stomatolozima, medicinskim sestrama i tehničarima, psiholozima, farmaceutima, socijalni, radnicima, vjerskim zajednicama, udruga,a civinlnog društva te učenicima i studenatima.
Na simpoziju na sudjelovali i predstavnici udruge Veronikin Rubac te Centra zdravlja VAGA, s ciljem edukacije i unaprijeđenje znanja vezanih uz palijativnu skrb, adekvatne prehrane i hidratacije, što su neki od najvažnijih čimbenika u pružanju kvalitetne skrbi palijativnim bolesnicima.
 
Teme simpozija su potporno i palijativno liječenje, specifičnosti prehrane palijativnog bolesnika, bol i prehrana, depresija i prehrana, prehrana onkoloških bolesnika, probiotici u prehrani, uloga psihologa, stomatoloda te ljekarnika u prehrani palijativnog bolesnika. Dr. med. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, na otvaranju Simpozija istaknula je prisutnima i medijima da je Hrvatska jedina zemlja u EU koja nema palijativnu skrb uvedenu u zdravstveni sustav. Palijativna skrb mora biti u potpunosti besplatna, dostupna na zdravstvenu iskaznicu svakom građaninu u Republici Hrvatskoj.  kako bi se umanjio problem palijativnih bolesnika koji posljednje dane svog života provode u boli i patnji, rekla je dr Vučevac.
Palijativna medicina bavi se čovjekom koji boluje od neizlječive bolesti, ali na jedan drugačiji način, brinući o biološkom, psihološkom, socijalnom i duhovnom stanju, kao i o stanju obitelji pacijenta.  To znači drugačiji odnos prema pacijentima, odnos koji oplemenjuje, njeguje i pomaže da najteža razdoblja zivota prođu dostojanstveno.
Palijativna medicina kao posebna disciplina razvija se u svijetu posljednjih pedeset godina, a kod nas su počeci razvoja palijativne skrbi započeli 1994.g., osnutkom Hrvatskog društva za hospicij. Ulaskom Hrvatske u EU, temeljem odluke ministra Vijeća Europe,  od 2003. sve su članoice obvezne uvesti palijativnu skrb u sustav zdravstva te je izrađen Strateški plana razvoja za palijativnu skrb 2014 - 2016.  u skladu s Bijelom knjigom. 
 
 
Iz medija:

glas Slavonije

Video sadržaj

Multidisciplinarni pristup postizanja optimalne težine

Želiš zdravo smršaviti?

smrsaviZdravo

Prijavi se!

Pratite nas

 

Partneri

PTFOS

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Davor Milas Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"
CC Consumer Classroom
gdckosLogo

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

gdckosLogo

Udruga "Moje Dijete"

Donatori udruzi

hr-mz Ministarstvo zdravlja
hr-mz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
OBZ Osječko-baranjska županija
osijek logo

Grad Osijek

hep logo

Hrvatska elektroprivreda d.d.

Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva