Srijeda, 30 Prosinac 2015 10:35

Projekt "Budi tu i ohrabri me"

Udruga roditelja oboljelih od malignih bolesti Moje dijete u partnerstvu sa Centrom zdravlja VAGA te GD Crvenog križa Osijek provode projekt psihosocijalne potpore djece i članova obitelji uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja RH. Opći cilj projekta je pružanje psihosocijalne pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti te članovima njihove obitelji kroz pomoć u prevladavanju barijera uzrokovanih bolešću, prilagodbi, zdravstvenu edukaciju te uključivanje zajednice s unapređenjem znanja o malignim bolestima.

Centar zdravlja VAGA kao partner na projektu pomoći će u bržem i kvalitetnijem oporavku te prevenciji komplikacija koja nastaju uslijed liječenje i to dijetoterapijskim pristupom, izradom individualnih jelovnika prema potrebama svakog djeteta, a prema izračunu dobivenih parametara medicinskim analizatorom te edukacijom roditelja kroz interaktivne radionice kuhanja i predavanjima.

Radionice kuhanja 

"Da mogu birati, roditelji bi sigurno izabrali da oni obole od raka umjesto njihove djece. Ali rak nikada ne pruža takav izbor." (Doris Gowen, Leukemia Home Page, 1999., Virginia, SAD).

U širem smislu »rak« je općeprihvaćen naziv za zloćudnu ili malignu bolest. Karakteriziraju ga nekontroliran rast i dioba stanica, njihova sposobnost da prodiru u zdrava okolna tkiva i da se šire u udaljena područja putem krvi i limfe čineći metastaze.

U Hrvatskoj svake godine od raka oboli oko 150 djece. Posljednjih desetljeća postignut je izvanredan napredak u liječenju dječjih malignih bolesti. Suvremenom terapijom postiže se izlječenje u više od 75% oboljele djece. Unatoč tome što je rijedak, a rezultati liječenja su vrlo dobri, rak je drugi po učestalosti uzrok dječje smrtnosti, odmah iza prometnih nesreća. U dječjoj dobi najčešće su maligne bolesti leukemija, tumori mozga, limfomi, zatim drugi tumori. Nasuprot tome, u odraslih su najčešći rak pluća, debelog crijeva, dojke i prostate. Nadalje, maligne bolesti u djece pokazuju općenito bolji odgovor na kemoterapiju. Djeca također bolje podnose terapiju od odraslih. Međutim, budući da liječenje može imati i neželjene posljedice, djeca koja se izliječe zahtijevaju dugotrajan i pažljiv nadzor.

Nakon što je djetetu dijagnosticiran rak predstoji velika i teška borba ne samo u samom liječenju, već i pokušaju osnaživanja i djeteta i cijele obitelji u suočavanju s novonastalom situacijom kroz psihosocijalnu podršku upravo ovakvih udruga koje okupljaju oboljelu djecu i njihova obitelji s ciljem pružanja pomoći koja im je potreban i nakon izlaska iz bolnice i pokušaju nastavljanja s normalnim načinom života. Najvažnije odrednica zdravlja je upravo stil života, a on se mjeri načinom prehrane što je u djece oboljelih od raka od iznimne važnosti, odmah nakon psihološke pomoći. Obzirom da je hrana, odnosno odabir namirnica, način pripreme jedan od najčešćih uzorka raka kao vanjski faktor kada su isključeni genski faktori,  oporavak od teških metoda liječenja zahtjeva iznimno stručan pristup prehrani djeteta koje se treba oporaviti i ponovno izgraditi imunitet i ojačati organizam. Na taj način se prije vraća u normalan tijek svakodnevnih aktivnosti, ali se i uspješno izbjegava nastanak infekcija koje su zapravo uzrok dodatnog iscrpljenog malog organizma kojemu treba što prije potpuni oporavak. Prezentacija sa psiholoških radionica održane u sklopu aktivnosti psihosocijalne potpore pod nazivom "Anksioznost i relaksacijske tehnike" nalaze se u prilogu.

 

Pothranjenost (malnutricija) jedan je od prvih i najčešćih kliničkih znakova karcinoma većine organa. Maligni tumor uzrokuje razne malnutricijske učinke. Anoreksija je gubitak apetita. Uzrok su joj sistemni učinci karcinoma, ali i infekcije, kirurški zahvati, zračenja i kemoterapija te razni drugi lijekovi koji se primjenjuju. Posljedice su manji ili znatniji gubitak tjelesne mase i malnutricija. Istraživanja govore da je anoreksija kao popratni simptom učinak malignog tumora koji izravno ili posredno djeluje na neuroendokrini sustav ograničavanjem želje za jelom. U većine bolesnika s karcinomom utvrđena je intolerancija glukoze, umjerena u ranim stadijima, a izražena kad je tumor jasno izražen. Mnogi oboljeli od karcinoma nemaju teka, a mnogi nevoljko uzimaju hranu ili je odbijaju jer se mijenjaju anatomski, fiziološki i drugi čimbenici koji utječu na apetit bolesnog djeteta i sam okus hrane. Zadatak liječnika i nutricionista je voditi računa o individualnim željama i potrebama bolesnika, inače se zbog zbog anoreksij brzo vratiti malnutricija. Mučnina i povraćanje vezano uz sam karcinom ili primijenjenu terapiju još više odvraćaju bolesno dijete od uzimanja jela.

Djeca koja su oboljela od malignih bolesti s izraženom malnutricijom imaju vrlo nisku kvalitetu života i lošu prognozu.

Stoga je osnovni postulat liječenja karcinoma što prije popraviti malnutriciju koliko god je to moguće da bi se prognoza quoad sanationem et quoad vitam (što se tiče ozdravljenja i života) poboljšala. Vrlo je važno sve preporuke koje se odnose na prehranu bolesnog djeteta individualizirati poštivajući pritom dijagnozu i tijek bolesti, medicinskim propisima kao i osobne stavove djeteta prema određenoj vrsti namirnica te mogućnostima same obitelji. Dijeta za male bolesnike neposredno nakon liječenja i primanja terapije, ali i kasnije trebala bi biti individualizirana (Dijetetika, Roko Živković, Medicinska zaklada, Zagreb, 2002).

Dobro planiranom prehranom ne samo da se pomaže unapređenju kvalitete života malih bolesnika već se pomaže i u lakšem vraćanju načinu života koji su vodili dok su bili zdravi što uvelike pomaže psihosocijalnoj potpori cijeloj obitelji s ciljem postizanja optimalnog zdravstvenog statusa djeteta.

Fotografije s održanih psihosocijalanih terapija za djecu i njihove roditelje.

Fotografije s održanih radionica kuhanja u VAGI

Fotografije "Za osmjeh djeteta u prirodi"

Najava putem medija

Osijek031

Radio Osijek

Glas Slavonije

Republika EU

Osijek Online 

moje dijete 1moje dijete 9

 

Video sadržaj

Multidisciplinarni pristup postizanja optimalne težine

Želiš zdravo smršaviti?

smrsaviZdravo

Prijavi se!

Pratite nas

 

Partneri

PTFOS

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Davor Milas Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"
CC Consumer Classroom
gdckosLogo

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

gdckosLogo

Udruga "Moje Dijete"

Donatori udruzi

hr-mz Ministarstvo zdravlja
hr-mz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
OBZ Osječko-baranjska županija
osijek logo

Grad Osijek

hep logo

Hrvatska elektroprivreda d.d.

Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva