×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 625

Srijeda, 11 Lipanj 2014 00:00

Tečaj mršavljenja u sklopu Savjetovališta "Za zdravlje-VAGA" u Osijeku

Udruga OPTIMALNOM TEŽINOM DO ZDRAVLJA “VAGA” iz Osijeka već osam godina djeluje kao zdravstvena udruga na području Osječko-baranjske županije. Osim provođenja aktivnosti u sklopu projekata koje provodimo s ciljem prevencije kroničnih nezaraznih oboljenja, radimo i na edukaciji i osvješćivanju građana svih dobnih skupina, a posebice djece, kao i osoba srednje i starije životne dobi.

Tečaj mršavljenja u sklopu Savjetovališta "Za zdravlje - VAGA", Hrvatske Republike 19C u Osijeku, i sve što trebate je da se prijavite putem mail-a Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na mobitel 098/905-8558 ili online unosom svojih podataka na linku.

Najava Tečaja putem portala Osijek031.

VAGA je sudjelovala i u Školi mršavljenja koji su se lani održali u Orahovici, a u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa u Osijeku te Medicinskog fakulteta Osijek te u programu Udruge za prevecniju prekomjerne tjelesne težin koji se provodi na Sljemenu pod nazivom 10 dana do boljeg zdravlja.

 

Projekti poput “Ako ne reagiramo već DANAS-SUTRA će možda biti kasno” I, II, III, IV i V, koje je VAGA provela na području Osijeka i prigradskog naselja Josipovac tijekom četiri godine, s uključenih ukupno osam osječkih OŠ (A.Mihanović, Josipovac, J.Truhelke, Lj.Gaj, Mladost i F.K.Frankopan, D.Cesarić i T.Ujević) i preko 5000 djece i njihovih roditelja, zatim “Hoooruk do zdravlja… nauči – primjeni”, koji se proveo 2009.g. u 10 mjesta na Području od posebne državne skrbi Osječko-baranjske županije, s ciljem uključivanja marginaliziranih skupina žena, kućanice, nezaposlene, umirovljenice, nižeg socio-ekonomskog statusa, s ciljem edukacije putem predavanja o pravilnoj prehrani s psiho-edukativnim pristupom, uz ocjenjivanje stanja uhranjenosti istih te projekt “Za zdrav život i optimalnu težinu – zajedno” u sklopu kojega su, osim besplatnih rekreativnih vježbi prilagođenih ženama srednje i starije životne dobi, održana i tri predavanja otvorena za sve zainteresirane građane na temu pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kao i vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcioniranje organizma te negativan utjecaj prekomjerne tjelesne težine/pretilosti na ljudsko zdravlje.


Savjetovalište “Za zdravlje – VAGA” otvoreno je u sklopu projekta “Aktivnost+optimalna prehrana=prevencija” financiranog putem Jednokratne pomoći MZSS u 2010.godini. Cilj projekta bio je unaprijediti kvalitetu života marginaliziranih skupina populacije, kao i prevenirati bolesti koje nastaju kao posljedica tjelesne neaktivnosti i neadekvatne prehrane.

Savjetovalište se održalo do danas, a uskoro krećemo s novim aktivnostima na novoj adresi, Hrvatske Republike 19c u centru Osijeka.


Uz sve navedeno, udruga VAGA je u proteklih šest godina izmjerila pomoću kompjutorskog analizatora Tanita TBF 300 i SC 330 preko 2500 osoba na području istočne regije (% potkožnog masnog tkiva, % nemasne mase, % vode), ITM (indeks tjelesne mase), WHR (omjer bokova i struka.
Uz to, bilježile su se vrijednosti krvnog tlaka uz precizno praćenje rizičnih čimbenika i vođenja evidencije o pozitivnim promjenama koje su nastupile uslijed vježbanja i pravilnim načinom prehrane.

Osim toga, predstavili smo svoje radove i putem Stručnih skupova i Kongresa, između ostalog na 34.stručnom skupu s međunarodnim djelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi, održanom u travnju 2010. godine u Zagrebu, kao i Kongresu preventivne medicine s međunarodnim djelovanjem, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH prof.Ive Josipovića, održanom također 2010.g. u Zagrebu.
Na linku pročitajte znanstveni članak objavljen u indeksiranom časopisu Medica Jadertina te na Hrčak portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske: Periš D, Miškulin M, Šincek D. “Povezanost socio-ekonomskog statusa i indeksa tjelesne mase umirovljenica s područja Osječko-Baranjske županije. Med Jad. 2012;42:103-9.
linktext

Isti članak objavljen je i na Plivamed portalu.

Time je udruga VAGA pridonijela provođenju aktivnosti Nacionalne strategije RH o promicanju zdravog načina života i informiranja o pravilnoj prehrani, u sklopu Europskog akcijskog plana za hranu i prehranu WHO/FAO, potpisan prije nekoliko godina od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Problem prekomjerne tjelesne težine prepoznat je kao najveći javnozdravstveni problem u većini europskih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, koja se nalazi visoko na ljestvici, kao peta država u Europi, po broju evidentiranih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom/pretilošću.


Prekomjerna tjelesna težina povezana je s oko 300.000 smrti godišnje u zemljama EU i smatra se da je oko trećine svih kardiovaskularnih bolesti povezano upravo s nepravilnom prehranom (svaka druga smrt u svijetu uzrokovana je bolestima cirkulacijskog sustava), a oko 30-40% malignih oboljenja može se spriječiti promjenom načina prehrane kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, odnosno postizanjem OPTIMALNE TJELESNE TEŽINE.

Ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu ističe kako upravo pretjerana tjelesna masa predstavlja najozbiljniji javnozdravstveni problem 21.stoljeća u europskoj regiji. Svake godine oko 2,8 milijuna smrtnih slučajeva povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom-pretilošću. U razdoblju od 1980. do danas, pretilost u svijetu se udvostručila. Značajno je što je debljina preventivna, što znači da se na nju može utjecati te time smanjiti rizik od obolijevanja i postotak smrtnosti koje uvjetuje.


Prema podacima WHO za 2008. g., u svijetu 1,5 milijardi odraslih (starijih od 20 godina) imaju prekomjernu tjelesnu težinom, od toga preko 200 milijuna muškaraca i skoro 300 milijuna žena je pretilo, ili općenito, jedan od deset odraslih u svijetu je pretilo.
U 2010.g., preko 43 milijuna djece mlađih od pet godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, do čega 35 milijuna te djece živi u zemljama u razvoju, a tek 8 milijuna u razvijenim državama svijeta te se problem debljine sve višđe povezuje sa socijalno-ekonomskim statusom.

Prekomjerna tjelesna težina/pretilost odgovorni su za 44% slučajeva nastanka diabetesa tip 2, 23% slučajeva bolesti srca, 55% povišenog krvnog tlaka te 7-41% određenih vrsta raka.


Statistika:
Prema podacima Hrvatska zdravstvena anketa provedena 2003. na reprezentativnom uzorku 9070 odraslih osoba, Hrvatska je podjeljena je u 6 regija (istočna, sjeverna, središnja, grad Zagreb, gorska i priobalna).
Prevalencija (rasprostranjenost) prekomjerne tjelesne težine u Hrvatskoj je 38,11%, a debljine 20,34% te centralne debljine (izmjerenim strukom većim od 88cm za žene i 102 cm za muškarce) 43,52%.
Muškarci su imali veći postotak zabilježene prekomjerne tjelesne težine (43%) u odnosu na žene (33,6%), dok je kod žene zabilježena veći postotak povećanog obujma struka (51,13%) za razliku od muškaraca (34,98%).


Najveće prevalencija prekomjerne tjelesne težine zabilježena je među muškarcima Sjeverne regije i to čak 71,57%, dok je u Istočnoj regiji najniža među muškarcima i iznosi 55.91%.
Što se tiče debljine za muškarce u istočnoj regiji utvrđeno je da je 19,34% muškaraca pretilo, te smo po toj brojci na 4-om mjestu po debljini, kao i što se tiče pretilosti kod žena, sa 23,83%, smo također na 4-om mjestu.

Međutim, na vrhu smo popisa kao regija s lošim prehrambenim navikama, no ipak tjelesno aktivniji od većine regija, pa se to sve skupa može povezati sa činjenicom da nismo najgora regija po pitanju pretilosti u zemlji.
Svjetska zdravstvena organizacija WHO definira pretilost kao stanje u kojem je indeks tjelesne mase veći od 30. Procjenjuje se da liječenje bolesti koje su posljedica pretilosti u svijetu čini jedan do tri posto ukupnih zdravstvenih troškova, dok je u SAD-u taj udio dosegnuo pet do deset posto.

Veliko svjetsko istraživanje provedeno prošle godine utvrdilo je da je više od pola milijarde osoba, ili svaka deseta pretila.

Prema izvješću OECD-a stopa rasta pretilosti usporila se u Britaniji, Mađarskoj, Italiji, Koreji i Švicarskoj a porasla je tek za dva do tri posto u Francuskoj i Španjolskoj. Nasuprot tomu u Kanadi, Irskoj i SAD-u pretilost je rasla po stopi od četiri do pet posto.


Prateći statističke podatke vezane uz problem debljine, broj oboljelih i/ili umrlih od kroničnih nezaraznih oboljenja koja nastaju kao posljedica prekomjerne tjelesne težine i/ili pretilosti, nezdravog načina življenja, nepravilne i neuravnotežene prehrane, kao i nedovoljne redovite tjelesne aktivnosti, u VAGI smo odlučili pokrenuti prvu Školu mršavljenja na ovom području. Uz to, naše programske i projektne aktivnosti usklađene su s aktivnostima Akcijskog plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.


Uz pomoć stručnjaka različitih profila, naše dosadašnje iskustvo kroz petogodišnji rad, rekreativni program koji se kontinuirano provodi u sklopu programskih aktivnosti, kao i svu potrebnu tehničku pomoć, osigurati ćemo našim korisnicima multidisciplinaran pristup u rješavanju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.


U tromjesečni tečaj mršavljenja udruge VAGA uključeni su:

  1. Kompletna analiza sastava tijela kompjutorskim analizatorom Tanita SC 330 (% potkožnog masnog tkiva, % vode, % mišićne mase, % predviđene koštane mase, ITM, WHR-omjer struka i bokova, energetsku potrebu organizma, odnosno bazalni metabolizam u kcal, metaboličku starost organizma te izračun rizičnih čimbenika na temelju dobivenih vrijednosti);
  2. Mjerenje krvnog tlaka digitalnim tlakomjerom Omron;
  3. Mjerenje razine šećera, kolesterola, triglicerida i laktata putem kapilarne krvi;
  4. Izrada individualnog tjednog jelovnika pomoću programa Genesis i Programa Prehrane;
  5. Tečaj zdravog kuhanja;
  6. Psiho-edukativna radionica;
  7. Nutricionistička savjetovanja;
  8. Brošura sa svim savjetima kako se pravilno hraniti;
  9. Tromjesečna rekreacija u sklopu programskih aktivnosti VAGE, tri puta na tjedan (Hodanje pomoću štapova na stazi za trčanje i brzo hodanje i/ili ZUMBA® fitness, svjetski popularan rekreativni program idealan za brzo sagorijevanje masnih naslaga ili individualan program pod vodstvom kineziologa u prostorijama Savjetovališta).

 Cijena tromjesečnog Tečaja mršavljenja iznosi 990,00 kn, a plaćanje je obročno po mjesecu.

 Izrada individualnih jelovnika uz praćenje (follow up) rezultata

Video sadržaj

Multidisciplinarni pristup postizanja optimalne težine

Želiš zdravo smršaviti?

smrsaviZdravo

Prijavi se!

Pratite nas

 

Partneri

PTFOS

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Davor Milas Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"
CC Consumer Classroom
gdckosLogo

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

gdckosLogo

Udruga "Moje Dijete"

Donatori udruzi

hr-mz Ministarstvo zdravlja
hr-mz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
OBZ Osječko-baranjska županija
osijek logo

Grad Osijek

hep logo

Hrvatska elektroprivreda d.d.

Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva