This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Skrivena sol u prehrani školske djece

//Skrivena sol u prehrani školske djece

Skrivena sol u prehrani školske djece

Skrivena sol u prehrani školske djece

Projektom “Ako ne reagiramo već DANAS-SUTRA će možda biti kasno” koji se provodio na području Osijeka i prigradskog naselja Josipovac tijekom dvije godine, s uključenih ukupno šest osječkih OŠ (A.Mihanović, Josipovac, J.Truhelke, Lj.Gaj, Mladost i F.K.Frankopan), i preko 5000 djece i njihovih roditelja, anketirano je ukupno 1077 djece od prvog do četvrtog razreda, i ustanovljene su njihove prehrambene navike. Tim putem utvrđen je unos soli školske djece u dobi od 7 do 10 godina, i to putem pekarskih proizvoda.

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrđena je vrijednost soli u 42 pekarska proizvoda iz pekarnica s područja grada Osijeka, i na taj način je s obzirom na učestalost svakodnevne konzumacije pekarskih proizvoda, pogotovo u sklopu mliječnih kuhinja osječkih OŠ utvrđeno je kako 32% djece školske dobi svakodnevno konzumira neki prekarski proizvod i time u organizam unosi 2 grama soli, od preporučenih 5 grama za njihovu dob (UK Food Standards Agency; prihvaćeno od Svjetske zdravstvene ogranizacije-WHO). Uzmemo li u obzir kako gotovo trećina djece školske dobi s područja grada Osijeka samo jednim međuobrokom sastavljenim od nekog pekarskog proizvoda zadovolji gotovo 50% dnevne potrebe za solju, jasno je kako je razloga za zabrinutost puno, zaključak je predstavljenog rada sa 34.stručnog skupa s međunarodnim djelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi, koji se održao 21.-23.travnja 2010.g. u Zagrebu.

Sažetak rada možete pogledati na stranici Hrvatske znanstvene bibliografije.

Više o unosu soli i utjecaju pretjeranog unosa natrija na zdravlje možete pročitati na linku Harvardske škole javnog zdravstva.

Subota, 04 Svibanj 2013.

By | 2017-10-30T12:57:45+00:00 listopad 16th, 2017|Categories: Projekti|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Projektom “Ako ne reagiramo već DANAS-SUTRA će možda biti kasno” anketirano je ukupno 1077 djece od prvog do četvrtog razreda. Tim putem utvrđen je unos soli školske djece u dobi od 7 do 10 godina, i to putem pekarskih proizvoda. Pročitajte više u članku o skrivenoj soli. […]

Leave A Comment