This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Projekt Zdravlje je IN II

//Projekt Zdravlje je IN II

Projekt Zdravlje je IN II

Projekt Zdravlje je IN nastavlja s novim ciklusom i u šk.god. 2013/14. U prvom polugodištu naše aktivnosti proveli smo u Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku. Učenicima 3-ih i 4-ih razreda koji su se dobrovoljno uključili u projektne aktivnosti, napravljena su antropometrijska mjerenja te su anketirani o njihovim prehrambenim navikama.

Mjerenja su uključivala analizu sastava tijela medicinskim analizatorom Tanita SC 330 koja se vrše putem bioelektrične imedance te precizno mjeri (u % i kg) potkožno masno tkivo, vodu, mišićnu masu, predviđenu koštanu masu, ITM (indeks tjelesne mase), WHR (omjera struka i bokova), bazalni metabolizam u kcal i dr.

U drugom polugodištu šk.god. 2013/14. u projekt Zdravlje je IN II uključila se Gimnazija Vukovar te smo time projektne aktivnosti priširili i u Vukovarsko-srijemsku županiju i na područje od posebne državne skrbi s ukupno uključenih 87 učenika kojima su učinjena antropometrijska mjerenja te preko 100 osoba iz cijele škole koji su iskoristili besplatna mjerenja i savjetovanja (profesori i ostalo školsko osoblje).

Svim učenicima dana su kratka savjetovanja o promjeni načina prehrane te tjelesne aktivnosti ukloliko su uočena odstupanja od preporučenih parametara za njihovu dob i spol (prekomjerna tjelesna težina, pothranjenost).

U sklopu aktivnosti za učenike trećih i četvrtih razreda Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku te učenicima Gimnazije Vukovar održana su i predavanja vezana uz važnost uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Predavanja su održali stručnjaci iz VAGE, dr.sc. Zvonimir Tomac, prof.kineziologije, asistent sa Učiteljskog fakulteta u Osijeku, mag.nutricionizma Željka Horvat, dugogdišnja suradnica i volonterka udruge VAGA te Bojan Šarkanj, dipl.ing, doktorant i znanstveni novak sa Prehrambeno – tehnolokoškog fakulteta u Osijeku, inače partnera projekta Zdravlje je IN II, uz mentorsku i stručnu pomoć prof. dr. sc. Tomislava Klapeca, redovitog profesore i voditelja Katedre za biokemiju i toksikologiju PTF-a i stručnog suradnika i volontera udruge VAGA.

Uz to, u projket je uključena i dopredsjednica udruge prof. dr. sc. Maja Miškulin sa Medicinskog fakultetea u Osijeku (Katedra za javno zdravstvo), kao stručna konzultantica u provedbi aktivnosti te statističke obrade podataka.

Nakon predavanja učenici su sudjelovali u radionici spravljanja zdravih obroka (zobene kaše s orašastim plodovima, sušenim voćem i zdravim zaslađivačima), smoothie napitaka i sl.

Rezultati projekt Zdravlje je IN odrađenog u šk.god.2012/13. u Trgovačko-komercijalnog školi Davor Milas te Jezičnoj gimnaziji u Osijeku.

Projekt u cijelosti financiraju Ministarstvo zdravlja (65 000 kn) te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (75 000 kn).

Učenicima je na satu tjelesnog dogoja prezentiran Zumba Fitness® kao vid rekreacije zanimljiv mladima upravo zbog latino-američkih koraka uz popularne dance i pop hitove koje mladi uglavnom i slušaju te su održane besplatne Zumba radionice za zainteresirane učenike.

Roditelji učenika koji su se dobrovoljno uključili u provođenje projektnih aktivnosti u Graditeljsko-geodetskoj školi imali su prilike u sklopu roditeljskog poslušati edukativno predavanje o prevenciji kroničnih nezaraznih oboljenja zdravim načinom življenja uz degustaciju orašastih plodova, sušenog voća i sl. Osim toga, svim zaintereisranim roditeljima obavili smo preventivne preglede kontrole glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi te vrijednosti krvnog tlaka, kao pokazatelje rizičnih čimbenika nastanka kroničnih nezaraznih oboljenja koja se mogu prevenirati ili držati pod kontrolom ukoliko se otkriju na vrijeme.

Projekt financira Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Fotografije predavanja i radionica možete pogledati na našoj facebook stranici vaga.zdravlje

Fotografije s održane Konferencije za novinare.

Prevencija kroničnih oboljena hranom

Petak, 27 Prosinac 2013

By | 2017-10-30T12:58:10+00:00 listopad 16th, 2017|Categories: Projekti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment