This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Održana radionica zdravog kuhanja u VAGI – LACTO & GLUTEN FREE MEALS

//Održana radionica zdravog kuhanja u VAGI – LACTO & GLUTEN FREE MEALS

Održana radionica zdravog kuhanja u VAGI – LACTO & GLUTEN FREE MEALS

Četvrtak, 26 Ožujak 2015 18:14

Obzirom na sve veću zainteresiranost ljudi za hranu bez glutena i laktoze, dana 21.3.2015. u 17:30 sati organizirali smo Radionicu zdravog kuhanja „Lacto & gluten free meals“.

U sklopu radionice je održano edukativno predavanje o tome kako prepoznati neugodne pojave koje izazivaju gluten i laktoza te koji je pravilni odabir namirnica kako bismo poboljšali kvalitetu svoje prehrane, a u konačnici i kvalitetu života.

Na Radionici smo pripravili četiri slijeda jela od namirnica koje ne sadrže gluten i laktozu. Osim predstavljanja i degustacije zdravih namirnica bez glutena i laktoze, uz praktičan dio, polaznicima Radionice smo podijelili savjete na što trebaju pripaziti pri pripremi i kuhanju namirnica. Obratili smo im pozornost na kvalitetu pripreme upozoravajući ih da ljudi upravo tijekom pripreme jela zbog neznanja unište najviše hranjivih visokovrijednih komponenti iz pravilno odabranih namirnica.

Prikaz tablice nutritivnih vrijednosti za svako pojedino jelo koje smo pripremili na Radionici zdravog kuhanja možete pogledati u nastavku.

Piletina s porilukom Heljda s lećom Desert od riže i rogača Palačinke od banana

 

Gluten i laktoza su komponente koje su rasprostranjene u većini namirnica. U današnje vrijeme sve je više slučajeva njihova nepodnošenja. Iako je riječ o naoko sličnim problemima, a rješenje je jedno – njihovo izbacivanje iz prehrane  – zapravo su poprilično različiti.

Celijakija, doživotno nepodnošenje glutena, je izrazito opasna alergija jer izaziva razne zdravstvene tegobe poput anemije, hipokalcemije, hipoalbuminemije, malabsorcije folne kiseline i vitamina B12 te deficite drugih vitamina popraćene kroničnim proljevima, gubitkom mase, abdominalnim bolovima, anemijom, učestalim povraćanjem i dr. Riječ je o imunom odgovoru organizma koji uništava vlastite mukozne stanice tankog crijeva odnosno crijevne resice koje su neophodne za apsorpciju nutritivnih tvari iz hrane.

Intolerancija na laktozu se razvija uslijed manjka enzima laktaze koji razlaže mliječni šećer, laktozu, na glukozu i galaktozu. Tada bakterije crijevne mikroflore nerazgrađenu laktozu prevode u štetne spojeve i plinove koji izazivaju nadimanje i druge probavne tegobe. I intolerancija na laktozu i celijakija izazivaju vrlo neugodne zdravstvene tegobe, ali za razliku od celijakije, intolerancija na laktozu nije opasna za zdravlje.

Na slikama u nastavku se nalaze preporučene namirnice koje treba uvesti u prehranu, odnosno izbjegavati u slučaju celijakije, odnosno intolerancije na laktozu.

Celijakija celijakija
Intolerancija na laktozu

 

Aktivnosti Radionice zdravog kuhanja je popratio STV.

Fotografije s radionice kuhanja možete pogledati i na našem Facebook fanpage-u, kao i najavu događaja.

By | 2017-10-30T09:58:15+00:00 listopad 16th, 2017|Categories: Savjetovalište "Za zdravlje - VAGA"|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment